Cet été, les ingénieurs de l’IFIP communiquent dans des congrès scientifiques internationaux : exemple du Pôle Viandes et charcuteries

Cet été, les ingénieurs de l’IFIP communiquent dans des congrès scientifiques internationaux. Parmi les interventions du Pôle viandes et charcuteries, on notera les présentations suivantes :

- ICoMST (International Congress of Meat Science and Technology) à Potsdam/Berlin, 4-9 août 2019 :

  • Estimation of the tissue composition of bellies by a magnetic induction scanner, présenté par Gérard Daumas
  • Validation of a pan-European computed tomography procedure for determining the new EU lean meat content of pigs (avec University of Applied Sciences, Lithuanie), présenté par Gérard Daumas
  • Drivers of (dis)liking: Systematic pairwise preference tests to reveal the relationship of boar taint with consumer acceptance (avec les partenaires du projet européen CAMPIG)
  • Addition of algae in pig feed: Influence on technological quality and composition of meat and offal (avec Olmix), présenté par Aurélie Promeyrat
  • Addition of vitamin E in pigs feed could prevent cured-meat promotion of colon carcinogenesis in rat (avec l'Inra de Toulouse), présenté par Aurélie Promeyrat
  • Influencing wavelength comparison in PLS models for the prediction of pork meat quality by VIS-NIRS, présenté par Antoine Vautier
  • Influence of reduced levels or suppression of sodium nitrite on the growth and toxinogenesis of psychrotrophic Clostridium botulinum group II type B in cooked ham and frankfurters (avec l’Université de Liège)

- SafePork Conference à Berlin, 26-29 août 2019 :

  • Ecology of Salmonella and antimicrobial resistance in a pig slaughterhouse (avec l’Anses de Fougères), présenté par Carole Feurer
  • Development of a quantitative PCR method coupled with PMA to quantify viable Salmonella spp. cells in the pork supply chain (avec l’Anses de Ploufragan), présenté par Sabine Jeuge à la SafePork Conference à Berlin, 26-29 août 2019
  • Population genetic structure of Listeria monocytogenes strains isolated from the pig and pork meat production chain in France (avec l’Anses de Maisons-Alfort), présenté à la SafePork Conference à Berlin, 26-29 août 2019

- EuroFoodChem Conference à Porto, 17-19 juin 2019 :

  • Comparison of fatty acid profile of eight meat-cuts in pigs commonly produced in France, présenté par Martine Carlier

Contact : claire.benes@ifip.asso.fr