La base documentaire de l'IFIP

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Multiscale structures of lipids in foods as parameters affecting fatty acid bioavailability and lipid metabolism

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On a nutritional standpoint, lipids are now being studied beyond their energy content and fatty acid (FA) profiles. Dietary FA are building blocks of a huge diversity of more complex molecules such as triacylglycerols (TAG) and phospholipids (PL), themselves organised in supramolecular structures presenting different thermal behaviours. They are generally embedded in complex food matrixes. Recent reports have revealed that molecular and supramolecular structures of lipids and their liquid or solid state at the body temperature influence both the digestibility and metabolism of dietary FA.
2012

Organisation structurale et moléculaire des lipides dans les aliments : impacts possibles sur leur digestion et leur assimilation par l’Homme

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From the nutrition point of view, lipids are primarily considered as energy suppliers, their dietary intake having to be limited. In fact, lipids are sources of various fatty acids, and dietary recommendations include the daily intakes in different fatty acids (fatty acid profile). Beyond these quantitative aspects, fatty acids are part of larger molecules, mainly triacylglycerols (TAG), that are organized in supramolecular structures as for example fat crystals and lipid droplets.
2011

Acides gras alimentaires et TVM. Quel impact sur la qualité de la bardière du porc ?

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L’apport d’acides gras polyinsaturés (AGPI) dans l’alimentation du porc affecte la composition en acides gras et les propriétés technologiques (consistance, oxydabilité) des tissus adipeux. L’objectif de ce travail est de préciser les conséquences de l’apport de quantités croissantes de C18:2 n-6 et de C18:3 n-3 sur la composition lipidique (acides gras, triglycérides) et sur les propriétés physiques (taux de solide, dureté) de la bardière. 210 porcs issus de verrat Large White ont été répartis en quatre lots en fonction du régime alimentaire.
PDF icon Acides gras alimentaires et TVM. Quel impact sur la qualité de la bardière du porc ?
1999